دررفتگی کشکک زانو عارضه ای است که با ناپایداری کشکک زانو همراه است و به طیف وسیعی از آسیب ها گفته می شود که وقتی کشکک یا کاسه زانو از محل مورد نظر خود جابجا می شود، رخ می دهد.
این آسیب شایع معمولا در حین فعالیت ورزشی یا جابجایی ناشی از فعالیت های روزانه رخ می دهد و شیوع آن در بین افراد جوان و پرتحرک بیش از سایر افراد است.
هنگامی که افراد یک دوره بی ثباتی کشکک را تجربه می کنند، در معرض خطر بیشتری برای آسیب دیدگی مجدد قرار دارند.
برای درمان بی ثباتی و دررفتگی کشکک، فیزیوتراپیست ها معمولا ترکیبی از تمرینات تقویتی را برای کاهش درد و بهبود عملکرد تجویز می کنند.
فیزیوتراپیست ها متخصص حرکت هستند. آنها کیفیت زندگی را از طریق مراقبت عملی، آموزش بیمار و حرکات تجویز شده بهبود می بخشند. برای ارزیابی می توانید با متخصصان ما در کلینیک فیزیوتراپی چیستا ( فیزیوتراپی در پاسداران ) مشورت کنید.
در شرایط عادی، کاسه زانو (کشکک) به درستی در یک شیار (تروکلئا) در انتهای استخوان ران (فمور) قرار می گیرد. با خم و راست شدن زانو، کاسه زانو باید به سمت بالا و پایین بلغزد و در این شیار بماند. دررفتگی کشکک زانو وضعیتی را توصیف می کند که کاسه زانو از مسیر خارج می شود.
این عارضه میتواند نتیجه وارد شدن ضربه و آسیب دیدگی زانو باشد یا ممکن است به آرامی در طول زمان با فعالیت های روزانه ایجاد شود.
یک رویداد، مانند ضربه مستقیم به زانو یا تغییر سریع جهت در حین دویدن ، می تواند کاسه زانو را به طور کامل از شیار خارج کند (دررفتگی کشکک). این آسیب تروماتیک نامیده می شود و با فراوانی یکسان در مردان و زنان رخ می دهد. بیشتر اوقات، کاسه زانو به خودی خود به جای مناسب خود در شیار باز می گردد. با این حال، گاهی اوقات، کاسه زانو به خودی خود برنمیگردد.
برای تشخیص فیزیوتراپیست سابقه پزشکی شما را بررسی میکند و معاینه کامل زانوی شما را تکمیل میکند، در حالی که سایر قسمتهای بدن که ممکن است در ناحیه آسیب دیده شما نقش داشته باشند، معمولاً لگن و پا را نیز بررسی میکند. اهداف معاینه اولیه ارزیابی درجه آسیب و تعیین علت آن و عوامل مؤثر در آسیب است.
فیزیوتراپیست قدرت و تحرک زانو و کاسه زانو شما را ارزیابی می کند و ممکن است راه رفتن، قدم زدن روی پله، چمباتمه زدن یا تعادل را روی یک پا تماشا کند. فیزیوتراپ شما همچنین به آرامی جلو، پهلو و پشت زانوی شما را لمس میکند تا دقیقاً محل دردناکتر بودن آن را تعیین کند.
فیزیوتراپیست شما همچنین ممکن است در مورد فعالیتهای روزانه، رژیمهای ورزشی و کفشها سؤالاتی بپرسد تا سایر عوامل مؤثر در درد شما را شناسایی کند.
تکنیکهای تصویربرداری، مانند اشعه ایکس یا MRI، معمولاً برای تشخیص دررفتگی کشکک زانو مورد نیاز نیستند، اما ممکن است پس از آسیبهای تروماتیک یا دورههای مکرر بیثباتی، برای ارزیابی تراز استخوانی و رد سایر آسیبهای زانو ارزشمند باشند.
علائم دررفتگی کشکک زانو
- زانو درد، بهویژه هنگام بالا رفتن یا پایین آمدن از پلهها، چمباتمه زدن، دویدن و پریدن در حین فعالیتهای ورزشی.
- احساس جابجایی یا سر خوردن کاسه زانو از شیار.
- احساس ترس از بی ثباتی با فعالیت های تشدید کننده، از جمله راه رفتن در زمین های ناهموار، فرود آمدن از پرش، مذاکره از پله ها، یا غلت زدن در رختخواب.
- احساس ضعف در پا
- تورم و سفتی در زانو به دنبال آسیب تروماتیک.
عوامل افزایش دهنده خطر دررفتگی کشکک
- ساختار استخوان. یک شیار غیرطبیعی کم عمق یا چرخیده (تروکلئا) پایه ثابتی را ایجاد نمی کند که کاسه زانو بتواند روی آن قرار گیرد.
- ضعف عضلانی. عضلات اطراف لگن و زانو برای کمک به کنترل موقعیت ساق و ثابت نگه داشتن کاسه زانو باید قوی باشند.
- اختلال در عملکرد بافت نرم رباط ها و تاندون ها نیز برای ثابت نگه داشتن کاسه زانو کار می کنند.
روش های درمان
قرار دادن کمپرس یخ می تواند به فروکش کردن درد و التهاب در زانو کمک زیادی بکند.
تجویز یک زانوبند برای نگه داشتن کاسه زانو در یک موقعیت ثابت نیز یکی از راهکارهای کمک کننده به درمان دررفتگی کشکک زانو است.
فیزیوتراپیست برنامه ای را برای کمک به بهبودی و بازیابی تحرک زانو برای بیمار درنظر می گیرد.
دامنه حرکت. حرکت زانوی شما اغلب پس از آسیب محدود می شود. فیزیوتراپیست شما با شما همکاری خواهد کرد تا تمریناتی را انتخاب کند که به بازیابی حرکت شما بدون آسیب رساندن به زانو کمک کند.
قدرت عضلانی. بهبود و متعادل کردن قدرت عضلانی پای شما می تواند به کنترل ثبات کاسه زانو کمک کند. بر اساس شرایط خاص شما، فیزیوتراپ شما برنامه ای ایمن، فردی و پیشرونده از تمرینات مقاومتی را برای شما طراحی می کند.فیزیوتراپ شما بر اساس سن، شرایط بدنی و اهداف شما، ورزشهایی را برای شما مناسب انتخاب میکند.
فیزیوتراپیست شما با شما همکاری خواهد کرد تا عوامل خارجی که باعث درد شما می شود، مانند نوع و میزان ورزش و کفش شما را شناسایی و تغییر دهد. فیزیوتراپ شما همه عوامل ممکن را ارزیابی می کند و بهبودها را توصیه می کند و یک برنامه ورزشی شخصی برای اطمینان از بازگشت بدون درد به فعالیت های مورد نظر شما ایجاد می کند.
فیزیوتراپی با شناسایی و پرداختن به همه عوامل کمککننده قابل تغییر، مانند فقدان قدرت، انعطافپذیری یا کنترل بدن، بهبودی از بیثباتی کشکک را ارتقا میدهد. فیزیوتراپیست شما همچنین ممکن است یک دوره استراحت نسبی را توصیه کند که در طی آن از فعالیت های تشدید کننده اجتناب شود، سپس به شما کمک کند تا به آرامی فعالیت های ایمن را از سر بگیرید و با دقت پیشرفت خود را هدایت کنید. با این حال، زمانی که ناپایداری کشکک درمان نشده باقی بماند، درد شما ادامه خواهد داشت و ممکن است بدتر شود، و در نتیجه انجام فعالیت های مورد نظر شما در درازمدت دچار مشکل می شود.
در صورتی که آسیب ایجاد شده با روش های غیرجراحی از جمله فیزیوتراپی بهبود پیدا نکند جراحی به عنوان آخرین گزینه درمانی انجام خواهد گرفت.
کلمات مرتبط :