پارگی رباط صلیبی زانو یکی از شایع ترین آسیب های زانو است که اغلب در ورزشکاران رشته های پرتحرک مانند بسکتبال و فوتبال رخ می دهد.
در صورتی که دچار این آسیب شده اید ، ممکن است برای بازیابی عملکرد کامل زانوی خود نیاز به جراحی داشته باشید. این به عوامل مختلفی مانند شدت آسیب و سطح فعالیت شما بستگی دارد.
سه استخوان به هم می رسند تا مفصل زانو شما را تشکیل دهند: استخوان ران (ران)، استخوان ساق پا (درشت نی) و کاسه زانو (کشکک). کاسه زانو شما جلوی مفصل مینشیند تا کمی محافظت کند.
استخوان ها توسط رباط ها به استخوان های دیگر متصل می شوند. چهار رباط اصلی در زانوی شما وجود دارد. آنها مانند طناب های قوی عمل می کنند تا استخوان ها را در کنار هم نگه دارند و زانوی شما را ثابت نگه دارند.
رباط های جانبی
اینها در کناره های زانوی شما یافت می شوند. رباط جانبی داخلی در داخل و رباط جانبی جانبی در خارج قرار دارد. آنها حرکات جانبی زانوی شما را کنترل می کنند و آن را در برابر حرکات غیر معمول مهار می کنند.
رباط های صلیبی
اینها در داخل مفصل زانو شما یافت می شوند. آنها از یکدیگر عبور می کنند تا یک “X” با رباط صلیبی قدامی در جلو و رباط متقاطع خلفی در عقب تشکیل دهند. رباط های صلیبی حرکت جلو و عقب زانوی شما را کنترل می کنند.
رباط صلیبی قدامی به صورت مورب در وسط زانو قرار دارد. از لغزش استخوان درشت نی در جلوی استخوان ران جلوگیری می کند و همچنین ثبات چرخشی را برای زانو فراهم می کند.
حدود نیمی از صدمات وارده به رباط صلیبی قدامی همراه با آسیب به سایر ساختارهای زانو مانند غضروف مفصلی، منیسک یا سایر رباط ها رخ می دهد.
پارگی کامل ACL
رباطهای آسیب دیده «پیچ خوردگی» در نظر گرفته میشوند و بر اساس مقیاس شدت درجهبندی میشوند.
- پیچ خوردگی درجه 1. رباط در پیچ خوردگی درجه 1 به طور خفیف آسیب می بیند. کمی کشیده شده است، اما همچنان می تواند به ثابت نگه داشتن مفصل زانو کمک کند.
- پیچ خوردگی درجه 2. رگ به رگ شدن درجه 2 باعث کشیدگی رباط تا جایی می شود که شل شود. این اغلب به عنوان پارگی جزئی رباط شناخته می شود.
- پیچ خوردگی درجه 3. این نوع رگ به رگ شدن معمولاً به عنوان پارگی کامل رباط شناخته می شود. رباط به دو قسمت تقسیم شده است و مفصل زانو ناپایدار است.
دلایل و عوامل خطر
رباط صلیبی قدامی می تواند به چند طریق آسیب ببیند:
- تغییر جهت به سرعت
- توقف ناگهانی
- کاهش سرعت در حین دویدن
- فرود آمدن از پرش اشتباه
- تماس یا برخورد مستقیم، مانند تکل فوتبال
- چندین مطالعه نشان داده است که ورزشکاران زن در مقایسه با ورزشکاران مرد در برخی از ورزشها، احتمال بیشتری برای پارگی رباط صلیبی زانو دارند. مشخص شده است که این به دلیل تفاوت در شرایط فیزیکی، قدرت عضلانی و کنترل عصبی عضلانی است.
علائم پارگی رباط صلیبی زانو
- احساس درد شدید در زمان بروز آسیب
- التهاب و تورم زانو
- بی ثباتی و ناپایداری زانو
- محدود شدن دامنه حرکات زانو
- حساسیت زانو
- ناراحتی هنگام راه رفتن
- شنیده شدن صدای پارگی چیزی در زانو
روش های درمان
درمان پارگی رباط صلیبی زانو بسته به نیازهای فردی بیمار متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، ورزشکار جوانی که در ورزش های چابکی فعالیت می کند به احتمال زیاد برای بازگشت ایمن به ورزش نیاز به جراحی دارد. افراد کمتحرک، معمولاً مسنتر، ممکن است بتوانند بدون جراحی به سبک زندگی آرامتری بازگردند.
ACL پارگی بدون جراحی بهبود نمی یابد. اما درمان غیرجراحی ممکن است برای بیماران مسن یا دارای سطح فعالیت بسیار پایین موثر باشد. اگر ثبات کلی زانو دست نخورده باشد، پزشک ممکن است گزینه های ساده و غیر جراحی را توصیه کند.
پزشک شما ممکن است یک بریس را برای محافظت از زانوی شما در برابر بی ثباتی توصیه کند. برای محافظت بیشتر از زانوی خود، ممکن است به شما عصا داده شود تا از وارد کردن وزن به پای خود جلوگیری کنید.
فیزیوتراپی زانو
فیزیوتراپی با کاهش تورم، یک برنامه توانبخشی دقیق شروع می شود. تمرینات خاص عملکرد زانوی شما را بازگردانده و عضلات ساق پا را که از آن حمایت می کنند تقویت می کند.
درمان جراحی
بازسازی رباط. بیشتر پارگی های ACL را نمی توان دوباره به هم بخیه زد. برای ترمیم ACL از طریق جراحی و بازگرداندن ثبات زانو، رباط باید بازسازی شود.
از آنجایی که رشد مجدد به زمان نیاز دارد، ممکن است شش ماه یا بیشتر طول بکشد تا ورزشکار بتواند پس از جراحی به ورزش بازگردد.
روش. جراحی برای بازسازی رباط صلیبی قدامی با آرتروسکوپ و با استفاده از برش های کوچک انجام می شود. جراحی آرتروسکوپی کمتر تهاجمی است. مزایای تکنیکهای کمتر تهاجمی شامل درد کمتر ناشی از جراحی، زمان کمتر در بیمارستان و زمان بهبودی سریعتر است.
توانبخشی
چه درمان شما شامل جراحی باشد یا نه، توانبخشی پس از پارگی رباط صلیبی زانو نقشی حیاتی در بازگرداندن شما به فعالیت های روزانه ایفا می کند. یک برنامه فیزیوتراپی به شما کمک می کند قدرت و حرکت زانو را بازیابی کنید.
اگر جراحی می کنید، فیزیوتراپی ابتدا بر بازگشت حرکت به مفصل و عضلات اطراف تمرکز می کند. این با یک برنامه تقویتی طراحی شده برای محافظت از رباط جدید دنبال می شود. این تقویت به تدریج باعث افزایش استرس در سراسر رباط می شود. مرحله نهایی توانبخشی با هدف بازگشت عملکردی متناسب با ورزش ورزشکار است.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی ورزشی – فیزیوتراپی در پاسداران – فیزیوتراپی زانو – توانبخشی آسیب های ورزشی
متخصص فیزیوتراپی ورزشی میتواند برای شما تمرینات فیزیوتراپی ورزشی انجام دهد تا عضلات شما تقویت شوند و درد کاهش یابد.