کمردرد رایج ترین اختلال سیستم اسکلتی _ عضلانی و دومین علت شایع مراجعه افراد به مراکز درمانی است که بسیاری از افراد آن را تجربه کرده اند.
بر اساس آمارها بیش از 80 درصد از افراد در طول زندگی خود کمردرد را تجربه کرده اند که خوشبختانه در اغلب موارد مشکل مهمی برای بیمار ایجاد نشده و بطور خودبخود بهبود پیدا می کند.
امروزه سبک زندگی کم تحرک و افزایش وزن سبب افزایش ریسک بروز کمردرد در سنین پایین شده که این امر می تواند علامت هشدار افزایش آمار بروز مشکلات اسکلتی باشد.
در اغلب موارد اقدامات خانگی همچون استراحت و کاهش سطح فعالیت ، کمپرس گرم و انجام تمرینات کششی سبک می تواند به تسکین درد کمک کند ولی در صورتی که درد بیمار پس از چند تا دو هفته کاهش پیدا نکرده و یا تشدید شود نیازمند مراجعه به پزشک و بررسی توسط پزشک و فیزیوتراپیست است.
حفظ وزن در محدوده طبیعی ، داشتن فعالیت بدنی بطور منظم ، اجتناب از بلند کردن و حمل اجسام سنگین ، اجتناب از انجام حرکات ناگهانی ستون فقرات انجام ورزش های کششی و تقویت ، تغذیه مناسب و پرهیز از نشستن و ایستادن به مدت طولانی از جمله اقداماتی هستند که به پیشگیری از بروز کمردرد کمک زیادی می کنند.
شایع ترین دلایل کمردرد
- بیماری های ستون فقرات مانند آرتروز ستون فقرات
- تنگی کانالی نخاعی
- بیرون زدگی دیسک کمر
- درد سیاتیک
- آسیب دیسک بین مهره ای شامل پارگی دیسک، پیری دیسک و …
- لغزش مهره ها بر روی هم یا اسپوندیلولیستزی
- ناهنجاری های ستون فقرات مانند اسکولیوز ، کیفوز و …
- تومورهای نخاعی
- شکستگی ستون فقرات
- سرطان ستون مهره ها
- شکستگی مهره ها
- بیماری های روماتیسمی مانند اسپوندیلیت آنکیلوزان
- ﻋﻔﻮﻧﺖ ﺳﺘﻮﻥ ﻓﻘﺮﺍﺕ
- بلند کردن و حمل اجسام سنگین
- وضعیت نامناسب ستون فقرات هنگام بلند کردن اجسام
- وارد شدن فشار بیش از حد به ستون فقرات
- انجام تمرینات ورزشی بدون آمادگی قبلی و گرم کردن بدن
- وضعیت بد هنگام خوابیدن مانند خوابیدن روی شکم
- ﺑﺎﺭﺩﺍﺭی
- نشستن به مدت طولانی
- صافی کف پا
- ضعف عضلات شکم و کمر
- اضافه وزن بیش از حد بخصوص چاقی شکمی
- پوکی استخوان
- عادات نادرست حرکتی هنگام نشستن و راه رفتن
- خم کردن و چرخش ناگهانی ستون فقرات
- کشیدگی عضلات کمر در طی ورزش
- چرخش شدید کمر
- آسیب های مفصل ران یا التهاب مفصل ساکروایلیاک در لگن
- استفاده از کفش های پاشنه بلند
- عدم تحرک و فعالیت ورزشی
- رانندگی به مدت طولانی
روش های درمان
برای درمان کمردرد ابتدا باید عامل بوجود آورنده درد مشخص شود تا درمان بر اساس آن انجام بگیرد.
هماهنطور که گفته شد در بسیاری از موارد کاهش سطح فعالیت و استراحت می تواند به تسکین درد کمک کند.
گرم کردن کمر با کمپرس گرم ، استفاده از کمردرد بدن طبی و استفاده از داروهای ضددرد و ضدالتهاب از جمله راهکارهای عمومی در درمان کمردرد هستند که به بیماران توصیه می شوند.
فیزیوتراپی موثرترین و بهترین روش در درمان کمردرد است که با مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی چیستا ( فیزیوتراپی در پاسداران ) می توانید از آن بهره مند شوید.
فیزیوتراپیست ابتدا اقدام به ارزیابی دقیق شرایط بیمار همچون سن ، میزان فعالیت و آسیب ایجاد شده برای وی پرداخته و سپس از موثرترین روش های فیزیوتراپی برای کمک به بیمار بهره می برد.
فیزیوتراپیست برای کمک به بیمار با توجه به نوع و شدت درد برنامه ورزشی خاصی را تنظیم می کند و نحوه انجام تمرینات را به بیمار آموزش می دهد ، تمرینات ورزشی علاوه بر افزایش انعطاف پذیری ستون فقرات ، عضلات شکم و کمر را تقویت کرده و به محافظت بیشتر از ستون فقرات کمک زیادی می کنند.
فیزیوتراپیست علاوه بر تنظیم برنامه تمرینی برای بیمار از تکنیک های منوال تراپی ستون فقرات ( درمان دستی )، لیزر پرتوان و لیزر کم توان ، سوزن خشک ، مگنت تراپی ، تراکشن ستون فقرات و گرما و سرما درمانی نیز برای کمک به بهبود شرایط بیمار بهره می برد.
در صورتی که عامل زمینه ای در بیمار با روش های غیرجراحی همچون فیزیوتراپی قابل درمان نباشد جراحی به عنوان آخرین گزینه درمانی انجام خواهد گرفت.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی کمر – فیزیوتراپی در پاسداران – فیزیوتراپی در هروی – فیزیوتراپی در دروس – فیزیوتراپی در خیابان دولت – فیزیوتراپی در اندرزگو